Slimmer met Regelgeving

Wegwijzer voor wet- en regelgeving

Stel, je bent geïnteresseerd in het recht en in de wet- en regelgeving van Nederland. Waar begin je? De website www.wetten.nl ligt wellicht voor de hand. Maar wat kun je daar vinden? En is dat de meest handige plek om te beginnen? In dit artikel proberen we je een wegwijzer te geven. Niet zozeer bedoeld om te begrijpen hoe wet- en regelgeving in elkaar zit (lees daarvoor vooral de artikelen Waarom we wetten willen wetenDNA van de wet- en regelgeving en De aanwijzingen voor de regelgeving), maar om een kort overzicht te geven van de belangrijkste online locaties waar informatie is te vinden over het recht en de wet- en regelgeving.

Inzicht in het recht

Vindplaats van wet- en regelgeving

 • wetten.overheid.nl
  Vindplaats van de geconsolideerde Nederlandse wet- en regelgeving, dwz: de tekst van de wet- en regelgeving zoals deze nu geldig is.
 • www.overheid.nl/lokale-wet-en-regelgeving
  Vindplaats van de decentrale wet- en regelgeving van gemeenten, provincies en waterschappen.
 • eur-lex.europa.eu
  Vindplaats van de (geconsolideerde) Europese wet- en regelgeving en jurisprudentie.
 • www.internetconsultatie.nl
  Vindplaats van de wet- en regelgeving die nu wordt gemaakt. Via internetconsultatie kun je als burger jouw mening geven over deze mogelijk toekomstige wet- en regelgeving.
 • www.ruimtelijkeplannen.nl
  Vindplaats van de (lokale) regelgeving met betrekking tot de fysieke omgeving, zoals bestemmingsplannen en vergunningen.

Jurisprudentie

 • www.rechtspraak.nl 
  Een selectie van de uitspraken van alle Nederlandse rechtbanken en gerechtshoven. Elke uitspraak kan worden opgevraagd als “verrijkte uitspraak” met klikbare links naar wet- en regelgeving in wetten.nl.

Tools

 • Linked Data Overheid
  Toegang tot de wetgevingsherkenning van overheid.nl. De linkextractor vertaalt tekstuele verwijzingen naar expliciete links naar wet- en regelgeving, jurisprudentie en officiële publicaties. Voer een willekeurige juridische tekst met verwijzingen in als test.
 • powersearch.wetten.nl
  Klassieke (wat trage) zoekmachine door wetten.nl met managementrapportage mogelijkheden.

Marco Brattinga

Hayo Schreijer

Voeg opmerking toe