Om je te kunnen houden aan wet- en regelgeving, en om te weten op welke rechten je aanspraak kunt maken, zul je de regelgeving moeten begrijpen! Voor “normaal Nederlands” hebben we woordenboeken. Je zoekt alfabetisch het woord op dat je zoekt, en vervolgens vindt je de definitie. Op het internet heb je online woordenboeken en op bijvoorbeeld Wikipedia heb je vaak zelfs de mogelijkheid om op woorden te klikken, waarbij je direct bij de uitleg en definitie van dat woord komt.
Hoe mooi zou het zijn als dit ook voor wetten op wetten.nl geldt? En voor de beleidsdocumenten van de overheidsorganisaties die de wetten uitvoeren? Veel overheidsorganisaties werken hier aan, door eigen woordenboeken te maken voor de woorden die zij gebruiken in hun eigen organisatie.
Eén van deze organisaties is Logius, de beheerder van de Stelselcatalogus. Deze stelselcatalogus kun je zien als een woordenboek voor de woorden die je kunt tegenkomen in basisregistraties als de basisregistratie Personen, het Handelsregister en de basisregistratie Kadaster. Geen onbelangrijke woorden! Dit woordenboek wordt gevoed door de uitvoerders van de wetgeving die bij deze registraties hoort.
Nu heeft Logius het deze uitvoerders makkelijk gemaakt door een online editor beschikbaar te stellen. Deze editor voldoet al aan de standaard voor het beschrijven van begrippen die binnen de overheid wordt gebruikt. Een proef-versie van deze editor is nu beschikbaar om zelf ook te gebruiken, kijk hiervoor op: https://editor.stelselcatalogus.nl.
Voeg opmerking toe