Slimmer met Regelgeving

Zet een spotlight op de wet!

“In een rechtsstaat verdient de wet het om in het zonnetje gezet te worden”. Een rake uitspraak van Mariette Lokin in een blog in iBestuur waar wij het van Slimmer met regelgeving zeer mee eens zijn! Maar geef toe: hoeveel burgers worden er dagelijks in Nederland enthousiast over een wet? Wie voelt de behoefte om zich even snel te verdiepen in een wet omdat die op dat moment voor jou relevant is? En na te lezen hoe het ook al weer precies zit, waarom de wet is opgesteld, welk doel ons parlement voor ogen had met die wet, en welke uitvoeringsregels er op grond van die wet opgesteld zijn? Om daar vervolgens even een blij gevoel over te hebben: “Fijn dat deze wet bestaat”? Of iets minder sterk: “Nu begrijp ik waarom deze regels er zijn”?

Mariette breekt een lans om de toegang tot het recht zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. En dat is natuurlijk heel erg belangrijk: als burgers niet (meer) weten waarom bepaalde regels zijn opgesteld, of deze niet snel kunnen terugvinden, dan gaat het draagvlak voor die regels en voor de overheid snel omlaag. Er zijn best veel plekken waar informatie is te vinden. Zo staan alle wetten op wetten.nl, maar je moet eigenlijk wel een jurist zijn om daar snel de relevante wetsartikelen te kunnen vinden en deze juridische taal te kunnen begrijpen. Op overheidswebsites staat ook veel informatie over wetten, veel begrijpelijker opgeschreven door communicatiemedewerkers, maar daarin wordt weer zelden verwezen naar de achterliggende wetsteksten of beleidsregels. Een gemiste kans!

Er is namelijk de afgelopen jaren een schitterende infrastructuur aangelegd die het mogelijk maakt om beide werelden aan elkaar te verbinden: linked data overheid, kortweg LIDO. Dit maakt het mogelijk dat je op wetten.nl makkelijk naar artikelen springt waarnaar wordt verwezen, dat je even alle bijbehorende Kamerstukken over de totstandkoming en wijziging kunt aanklikken, dat je een overzicht te zien krijgt van gerelateerde wetsbepalingen én van uitspraken van de rechter. Via deze infrastructuur kunnen ook links worden gelegd tussen een pagina op een overheidswebsite en de wetsbepalingen op wetten.nl die daarbij horen. In de leidraad voor juridische auteurs die Leo van der Wees elk jaar uitbrengt, wordt het gebruik van de links naar wetten dan ook al aanbevolen en toegelicht. In theorie is het ook mogelijk om op wetten.nl bij een artikel een link op te nemen naar de website waar die bepaling in ‘normale mensentaal’ te vinden is.

Kortom, de mogelijkheden zijn er! Laten we daarom de communicatierichtlijnen nog eens onder de loep nemen en de mogelijkheden voor het linken van overheidsinformatie, óók wetgeving, optimaal gaan benutten. In een rechtsstaat verdient de wet het om in het zonnetje gezet te worden!

 

 

 

Art Ligthart

Voeg opmerking toe