Ooit gehoord van de LinkeXtractor en LiDO? Wellicht niet. Maar beiden zijn bijzonder waardevol in het toegankelijk en toepasbaar maken van onze wet- en regelgeving! Ontwikkelt door de overheid en sinds kort beschikbaar als open source. Dus wat is het precies en wat kun je ermee?
Als gebruiker kun je op wetten.overheid.nl alle wet- en regelgeving vinden en doorlezen. Er staan linkjes in de tekst zodat je kunt doorklikken naar artikelen in andere wetsteksten. Ook op uitspraken.rechtspraak.nl zie je in de uitspraken dat er via linkjes terugverwezen wordt naar bijv. relevante wetsartikelen of naar andere uitspraken die de rechter heeft meegenomen in zijn overwegingen. Al die linkjes worden aangebracht met een slim tooltje: de LinkeXtractor. En alle linkjes worden ook in een database bijgehouden: de LiDO database. Inmiddels zitten daar mee dan 300.000.000 linkjes in! De tools worden vanuit KOOP (onderdeel van Logius) ingezet en doorontwikkeld.
De linkjes zijn niet alleen nuttig voor menselijke gebruikers: ook softwareontwikkelaars kunnen ze gebruiken om IT-toepassingen te maken, waarin bijvoorbeeld vanuit software code wordt terugverwezen naar wet- en regelgeving (herleidbaarheid) of bij inzet van innovatieve technologie zoals Artificial Intelligence. De onderliggende linked data techniek maakt dit mogelijk. In deze post op LinkedIn geeft Marc van Opijnen meer informatie, hieronder samengevat:
Vanaf vandaag is de broncode van de ‘Linked Data Overheid’ (LD Overheid) beschikbaar onder de EUPL open source licentie.’Linked Data Overheid’ (LiDO) is een raamwerk voor het koppelen van (NL- en EU-)wetgeving, (NL, EU en EHRM) rechterlijke uitspraken en parlementaire documenten door gebruik te maken van linked data technologie.
In de Nederlandse geconsolideerde wetgevingdatabase wordt het aantal beschikbare LiDO-koppelingen op artikelniveau getoond, waardoor gebruikers snel inzicht krijgen in bijvoorbeeld het citeren van jurisprudentie; Alle rechterlijke uitspraken in de databank van de rechtspraak zijn gekoppeld aan een versie op de website van LiDO waarin alle juridische verwijzingen binnen die uitspraak automatisch zijn gehyperlinkt; inkomende links worden ook getoond; De maandelijks bijgewerkt dataset kan gratis worden gedownload; De meeste LiDO-links worden gemaakt door de LinkeXtractor, een referentieparser die al als open source beschikbaar is gesteld. Vanaf vandaag is ook de broncode van LiDO (ETL pipelines, transformations, website) beschikbaar gesteld als open source, conform de nationale Open Source strategie. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de code, houd er rekening mee dat we redesign, technische herbewerking, het verbeteren van API’s en opschaling op de agenda hebben staan, maar als je benieuwd bent wat er onder de motorkap van het huidige LiDO zit, neem dan gerust een kijkje in de codebase. Een aantal relevante links: LiDO code repository: https://gitlab.com/koop/ld/lido |
---|
Voeg opmerking toe