Slimmer met Regelgeving

MKB Ondernemers: “regels zijn ingewikkeld”

In opdracht van de Tweede Kamer deed de Saxion Hogeschool onderzoek naar het ervaren van regeldruk door MKB ondernemers.  Eén van de conclusies uit het onderzoek is dat regelgeving vaak ingewikkeld wordt gevonden. Oplossingen om regeldruk te verminderen lijken ondernemers onder andere te zoeken in regels die zij kunnen ‘snappen’. Dat wil zeggen dat regel  niet alleen inhoudelijk duidelijk zijn, maar ook dat een ondernemer kan begrijpen waarom de betreffende regels er zijn en wat deze regels voor hem betekenen.

De doelstelling van Slimmer met regelgeving lijkt ook de MKB ondernemers goed te passen:  het begrijpelijk en toepasbaar maken van de regels. Door ingewikkelde regels in begrijpelijke taal uit te leggen, met expliciete aandacht voor doel, doelgroep en voorwaarden, ontstaat er niet alleen meer begrip, maar ook inzicht in waar regels beter kunnen aansluiten bij de praktijk. En in plaats van regeldruk te doen voelen, ondernemerschap te bevorderen.

Het volledig rapport treft u hier: https://www.eerstekamer.nl/overig/20191127/rapport_ervaren_regeldruk_bij_mkb/document

 

Reindert Gerding

Voeg opmerking toe