Slimmer met Regelgeving

Innovatie van het strafrecht – kan dat?

Geweld, misdrijven, noodlottige verkeersongevallen. Het zijn zaken die in het strafrecht worden behandeld. Traditioneel gaat het strafrecht over “straffen”. Maar past dit in de huidige tijd? En kan het strafrecht ook slimmer? Een recent onderzoek laat zien dat er mogelijkheden zijn, en stelt innovaties voor.

Folkert Jensma schreef er in het NRC van 1 september over: het strafrecht helemaal loskoppelen: kan dat?. Hij schrijft: “De zittingen zijn strikt formeel, de wettelijke kaders niet erg begrijpelijk. Voor emoties is er geen ruimte, de dialoog met slachtoffers is beperkt, de verdachten zitten er versuft bij, de nabestaanden beleven álles nog eens.”

Jensma verwijst naar een artikel van “Maurits Barendrecht, hoogleraar privaatrecht, maar vooral onvermoeibaar in-gebreke-steller van het onverstaanbare, polariserende juridisch proces. Met consequent dezelfde invalshoek. Is dit wat de mensen ècht nodig hebben om hun problemen op te lossen?”. Het artikel is o.a. gepubliceerd op de website van HiiL. 

Hiil staat voor The Hague Institute for Innovation of Law. Hiil heeft als doel om:
“By 2030, 150 million people will be able to prevent or resolve their most pressing justice problems”. Hun werkwijze: “focuses on introducing innovation to the justice system.”
Daarmee past het werk van  HiLL ons inziens bij de doelstellingen van Slimmer met Regelgeving.
Naast het eerder genoemde artikel Het ergste hanteerbaar, Ruimte voor menselijk strafrecht, verwijzen wij u dan ook graag naar de andere artikelen op de site van Hiil te kijken.

Marco Brattinga

Voeg opmerking toe