Slimmer met Regelgeving

Wendbaar wetgeven; een geslaagd promotie onderzoek

Op woensdag 31 oktober 2018 verdedigde Mariette Lokin succesvol haar proefschrift “Wendbaar wetgeven. De wetgever als systeembeheerder” aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Lokin onderzocht hoe de wetgever kan helpen om de vertaling van wetgeving naar specificaties voor ICT-systemen gemakkelijker te maken.

In haar proefschrift richt zij zich op geautomatiseerde besluitvorming bij grote uitvoeringsorganisaties van de Rijksoverheid zoals Belastingdienst, het UWV en DUO. Geïnspireerd door de agile werkwijze in de systeemontwikkeling doet zij een voorstel dat ze LegOps noemt, een andere manier van samenwerken tussen alle actoren in het wetgevingsproces.

Op heldere en onderbouwde wijze geeft zij een aanpak voor het duiden van de betekenis van wetgeving. Deze aanpak omvat een taalmodel, wetgevingsvocabulaire en de toepassing van linked data.

Lokin laat zien hoe deze instrumenten toegepast kunnen worden bij de totstandkoming van wetgeving. Een mooie prestatie en handvat om wetten en regels beter toegankelijk en toepasbaar te maken. Een aanbeveling om te lezen!

Het proefschrift van Mariette Lokin is te downloaden via de website van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reindert Gerding

Voeg opmerking toe