Slimmer met Regelgeving

Wettenpocket: altijd je eigen wetgevingsbundels bij de hand

Ons Nederlandse “Publication Office”, KOOP, publiceert niet alleen alle actuele wet- en regelgeving. KOOP biedt ook een aantal handige tools om wet- en regelgeving toegankelijk te maken. De wettenpocket is een online auteursomgeving en een mobiele App om de papieren bundels te vervangen. Zo’n digitale bundel is ook beschikbaar op de telefoon of Ipad als je geen internetverbinding hebt. De wettenbundels en de Apps voor iOS, Android en Windows zijn publiek, en dus voor iedereen beschikbaar en toegankelijk.

In 2017 publiceerde een aantal medewerkers van KOOP een artikel over de wettenpocket en gaf daarin een overzicht van de stand van innovatie bij KOOP. Dit artikel geeft een inleiding op dit artikel en een link naar het artikel.

EU Publication offices

Elk jaar vindt het congres van alle “publication offices” van de EU lidstaten plaats. Het publication office van een land is verantwoordelijk voor het publiceren van formele overheidsinformatie zoals wet- en regelgeving en het Staatsblad. Het Nederlandse publication office is KOOP, het Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiele Overheidsinformatie.

Op het congres worden innovaties in het publiceren en beschikbaar stellen van overheidsinformatie gedeeld. In onderstaand Engelstalig artikel voor het congres in 2017 geeft KOOP een overzicht van de innovatie en ontwikkeling in Nederland. Naast de Linkextractor om relaties tussen wet- en regelgeving en jurisprudentie te leggen, wordt ook de Wettenpocket genoemd.

Wettenpocket

De Wettenpocket is een online dienst en maakt het mogelijk om bundelingen van nationale en decentrale wet- en regelgeving te maken die vervolgens voor iedereen online en op de Ipad of telefoon zijn te raadplegen. De Nederlandse overheid stelt de wettenpockets ook beschikbaar als open data. De wettenpockets worden onder andere intensief gebruikt door de Belastingdienst en gemeenten.

vervanging van papieren belastingwetgevingsbundels

De Belastingdienst stelt elk jaar een serie wettenpockets samen met alle relevante Belastingwetgeving. De Belastingdienst laat geen wettenbundels op papier meer drukken. Medewerkers kunnen zowel op de Ipad, mobiele telefoon als op de eigen laptop de wettenpockets raadplegen. Ook gemeenteraden gebruiken de wettenpocket om een actueel overzicht van geldende regelgeving voor hun gemeente direct beschikbaar en doorzoekbaar te hebben.

artikel

Artikel “Specialised Government Publishing: the Law Pocket and Linked Legal Data in the Netherlands” – Marc van Opijnen, Hayo Schreijer, Ilja Andreas en Maarten Kroon.

Update: wettenpocket 2018

In 2018 is inmiddels een nieuwe versie van de wettenpocket gelanceerd. De Wettenpocket App is hernoemd tot “Wettenpocket+” omdat nu ook verdragen zijn toegevoegd en de App ook op Windows platformen werkt. Meer informatie over de wettenpocket: wettenpocket.overheid.nl.

Hayo Schreijer

Voeg opmerking toe