Slimmer met Regelgeving

Slimmer met Regelgeving op KNVI-congres ‘Smart Humanity’

Op 14 november vond in Amsterdam het ‘Smart Humanity’ congres plaats en Slimmer met Regelgeving verzorgde een inspiratiesessie: ‘AI toepassen op wet- en regelgeving: krijgt eindelijk iedere burger zelf toegang tot juridische kennis’?

De KNVI organiseert jaarlijks het Smart Humanity congres, met als uitgangspunt dat “de mensheid het aan zichzelf verplicht is, om het beste uit haar eigen uitvindingen te halen ten gunste van de menselijkheid.” Dit sluit helemaal aan op ons streven, om innovatieve technologie in te zetten om slimmer om te kunnen gaan met wet- en regelgeving!  In de vorm van een inspiratiesessie hebben we dit toegelicht:

“Artificial Intelligence toepassen op wet- en regelgeving: krijgt eindelijk iedere burger zelf toegang tot juridische kennis?”

Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Maar wees eerlijk: wie kan zelf zijn weg vinden in alle wet- en regelgeving, zonder ondersteuning van juridische experts? AI biedt interessante kansen: inmiddels kunnen we machines trainen waardoor het mogelijk wordt om via chatbots juridische vragen te stellen en relevante antwoorden te krijgen. In deze presentatie worden enkele praktijkcasussen getoond en staan we stil bij de potentie: kan AI iedere burger toegang geven tot de wet? De boodschappen die u als deelnemer mee naar huis neemt zijn hoe AI ingezet kan worden op het gebied van wet- en regelgeving en denk mee over de potentie van AI op onze wet- en regelgeving en rechtsstaat.

 

Art Ligthart

2 opmerkingen

  • Goed punt en zeker iets wat verder nadere aandacht nodig heeft! Ik ben benieuwd naar de aanwezigen: waren dat burgers of specialisten? Het gesprek met burgers en bedrijven over begrijpelijke en toepasbare wetten en regelgeving moet namelijk ook gevoerd worden.

    • Hoi Emile, leuk dat je zoveel interesse hebt! De aanwezigen waren divers. Het doel van onze beweging is nu juist om wetten en regels voor iedereen toegankelijk te maken, dus vooral voor burgers en ondernemers!