Slimmer met Regelgeving

De semantiek van juridische tekst is een van de meest interessante onderwerpen waarmee je te maken kunt krijgen

Dit zijn de woorden van Marco Brattinga, mede-oprichter van Slimmer met regelgeving. Hij is ook een erkend professional en innovator als het gaat om de praktische toepassing van semantische technologie. Marco is dit jaar één van de organisatoren van de EU Semantics Conferentie, die dit jaar in Amsterdam plaatsvindt.

“Eeuwenlang proberen we als samenleving wet- en regelgeving op te schrijven die past bij de manier waarop we graag samenleven. Maar dit is moeilijk. Juridische teksten zijn niet gemakkelijk te begrijpen: niet voor gewone mensen, en al helemaal niet voor computers! Mensen hebben moeite om IT-systemen te creëren die in staat zijn om processen te automatiseren die wettelijk verplicht zijn: het aanvragen van een lening, het aanvragen van een vergunning, etc. We proberen nu slimme algoritmes te creëren en kunstmatige intelligentie toe te passen op dit gebied. 

Eén van de uitdagingen waar we voor staan, is dat er nog complexere systemen en wetgeving ontstaan. Hoe kunnen wij, gewone mensen, dergelijke systemen en regels nog steeds begrijpen? Hoe kunnen we uitleggen waarom bepaalde wetgeving nodig is en wat deze inhoudt? Dit zijn vragen waarop semantische technologie een deel van het antwoord is.”

Marco werd in aanloop naar de conferentie uitgebreid geïnterviewd. Het volledige interview leest u hier.

 

 

Reindert Gerding

Voeg opmerking toe