Slimmer met Regelgeving

Scholing voor slimmere regelgeving

Het belang van een goede verbinding tussen wetgeving en uitvoering staat steeds meer in de schijnwerpers, met concepten en methoden als Wendbaar wetgeven, Wendbare wetsuitvoering, Wetsanalyse, Calculemus-Flint en natuurlijk ons ‘eigen’ Slimmer met regelgeving. Dat is mooi, want de burger centraal stellen begint – net als een goede pizza – bij de bodem ofwel het fundament van onze rechtsstaat: de wet. En die goede bodem begint op zijn beurt met opleiding en scholing in methoden en vaardigheden om wet en uitvoering dicht bij elkaar te brengen. We signaleerden de afgelopen tijd een paar mooie initiatieven:

  • De Open Universiteit heeft een module Wetsanalyse en wendbare wetsuitvoering in de democratische rechtsstaat gelanceerd, waarin het belang van de rechtsstaat wordt gekoppeld aan een introductie in de aanpak Wetsanalyse om uitvoering en dienstverlening wetsgebaseerd, traceerbaar en daarmee uitlegbaar in te richten. Deelname aan de cursus gaat in koppels van een jurist en een technisch of informatiekundig georiënteerde collega. Multidisciplinair leren als opstap naar multidisciplinair werken!
  • Op initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool en de RUG is de Leergemeenschap Digitale Vertalingen ingericht. Dit is mede een uitvloeisel van de bestuurlijke tafel op de iBestuur conferentie van 2022, waar het belang van een learning community voor het voetlicht werd gebracht. De Leergemeenschap biedt basiscursussen voor verschillende aspecten van digitalisering, onder meer Wetsanalyse.
  • Ook Europa laat zich niet onbetuigd met een module Understanding law as code bij de Europe Academy. Deze online te volgen module geeft je in slechts een half uurtje tijd inzicht in wat law as code is, in voordelen en uitdagingen en in juridische en ethische aspecten. Aan het slot worden standaarden en tools getoond om wetgeving digital ready te ontwerpen.

Nodeloos te zeggen – maar we doen het toch nog maar even – dat we deze initiatieven een warm hart toedragen! Mocht je andere cursussen of opleidingen op het spoor komen, laat het ons weten, dan besteden we er aandacht aan op ons platform.

Mariette Lokin

Voeg opmerking toe