Slimmer met Regelgeving

Innovatie in de juridische sector; strijd of samenspel?

Zie de intrede van kunstmatige intelligentie niet als bedreiging, maar als kans.
Dat zegt Richard Susskind, hoogleraar aan Oxford University en wereldwijde autoriteit op het gebied van legal technology (‘legaltech‘) en innovatie in de juridische sector in het Financieel Dagblad. Een boodschap waar Slimmer met regelgeving zich volledig achter schaart.

Susskind richt zich met zijn boodschap expliciet op de advocatuur. Deze lijdt volgens hem onder wat hij de ‘the grand bargain‘ noemt: het behoud van ouderwetse structuren voor exclusiviteit op uitvoering van bepaalde taken. Maar zegt hij: “Het idee dat alleen een chirurg goed kan snijden, of alleen een advocaat goed het recht kan toepassen, wordt met de opkomst van nieuwe technieken steeds meer achterhaald.”

Susskind was in Nederland voor de presentatie van het General Counsel NL (GCN) Benchmark Onderzoek 2018. De oproep van Susskind is helder. Zie technologie als een kans om cliënten te bieden wat ze willen, namelijk juridische hulp. Hij voorspelt dat de markt uiteindelijk zal vragen om gebruik van nieuwe technologieën, ook in het juridisch domein. En dus stelt hij de jurist voor een keuze: “ga je de strijd aan met machines, of help je ze bouwen?”.

Reindert Gerding

Voeg opmerking toe