In deze tijd van de Coronacrisis zie je de beleidscyclus “on steroids”: elke drie weken nieuw beleid met verstrekkende gevolgen voor alle Nederlanders. En toch volkomen volgens de wet- en regelgeving die we met elkaar hebben afgesproken, inclusief de nodige checks and balances voor als de regeling toch te kort door de bocht gaat: onder meer specialisten, journalisten en de volksvertegenwoordiging houden de druk erop.
Een belangrijk verschil lijkt te zijn dat de regering ons wil “meenemen in haar gedachtengang” (NRC: “in het hoofd van premier Rutte”). Transparantie van besluitvorming is cruciaal, net als het polsen van de publieke opinie en het verkrijgen van draagvlak voor de te nemen maatregelen, waaronder de toets op de uitvoerbaarheid: het is mogelijk onder deze omstandigheden, wat is het beste (en niet per se iets dat we nu leuk vinden).
Maar waarom kan dit in “normale tijden” eigenlijk niet? Is het veel gevraagd als de minister in een vlog van twee minuten toelicht welke overwegingen hij heeft gemaakt om tot zijn beleid te komen? En dat hij uitlegt, met een doventolk ernaast, wat dit betekent voor elke Nederlander? Dit lijkt op zijn minst meer mensen te bereiken dan de huidige vorm van de internetconsultatie. Ook dat heeft zijn waarde en moeten we blijven doen. Maar deze tijd laat zien dat we veel meer kunnen en dat dit ook zeker haalbaar is. En ook nog eens in korte tijd!
Voeg opmerking toe